Voor welke tuinpoort kies je?

Een tuinpoort is een omheining die kan worden geplaatst rondom het huis. De meeste gekozen plaatsen zijn de voortuin en de achtertuin. Een poort wordt geplaatst om de woning af te sluiten en waarborgt de privacy en veiligheid. Toch kan het soms lastig zijn om de juiste soort poort te kiezen. In dit blog daarom ook alles wat je wilt en moeten weten over het kiezen van de juiste poort voor je tuin!

Doel van de poort

Allereerst is het belangrijk om te bepalen waar je poort voor dient. Dient je poort namelijk voornamelijk voor de veiligheid? Dan wil je een hoog en sterk hekwerk in je tuin hebben staan die niet makkelijk mensen binnenlaat. Misschien zelfs ook nog wel voorzien van je alarm. Kies je een poort voornamelijk voor de sier? Dan mag je poort waarschijnlijk al een stuk lager zijn en kies je vaker voor een natuurlijker materiaal zoals hout. Ook hoeft de poort niet voorzien te zijn van een speciaal alarmsysteem en is het openen door middel van een deurklink waarschijnlijk ook al voldoende. De reden waarom je een poort wilt is dus daarom het belangrijkste aspect in de keuze voor de juiste tuinpoort.

Soorten en maten

De meeste poorten worden gemaakt van metaal of van houten. Een metalen poortdeur wordt meestal gekozen voor de voortuin omdat dit dus vooral de veiligheid waarborgt en de houten deur, zoals een hardhouten poortdeur, zien we bijvoorbeeld veel vaker in de achtertuin. Toch hoeft dit voor jou uiteraard niet het geval te zien. Je bent vrij in de keuze qua materiaal soort. Naast het materiaal kan je ook nog kiezen tussen verschillende uitvoeringen. Zo bestaat de looppoort. Deze poort heeft meestal de maten 1 x 0,6 meter. Naast de looppoort kennen we ook nog een draaipoort en de schuifpoort. De draaipoort heeft de maten 3 x 1 meter en de schuifpoort ook 3 x 1 meter. Dit zijn uiteraard standaard maten en andere maten zijn in overleg vaak ook verkrijgbaar. Het verschil tussen de draaipoort en de schuifpoort zit hem in het openingsmechanisme zoals de naam misschien al doet vermoeden. Een draaipoort gaat namelijk over door middel van een draaibeweging en een schuifpoort gaat open door middel van een schuifbeweging. Daarnaast betaal je voor een schuifpoort vaak ook net iets meer maar deze poort neemt wel minder ruimte in beslag. Je hoeft hierbij namelijk geen rekening te houden met de draairichting van de deur.

Zelf doen of laten plaatsen

Je kan er voor kiezen om je poort zelf te plaatsen maar weet dat dit, zeker bij een schuifpoort, een behoorlijk lastige klus kan zijn. Heb je nog nooit eerder zelf een poort geplaatst? Dan is het aan te raden om dit te laten doen. Er zijn verschillende experts zoals Nobelhout.nl die je vrijblijvend wat informatie hierover kunnen geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *