Kleinzakelijke en grootzakelijke energie: dit zijn de verschillen

Wanneer je begint met ondernemen, is er een aantal zaken dat je moet regelen voor je bedrijf. Je contract omtrent zakelijke energie is een van de meest belangrijke onderdelen die je op orde moet hebben. Als starter is het niet heel gek dat je nog niet precies weet voor welk zakelijk energiecontract je moet gaan. Je hebt namelijk de keuze uit een kleinzakelijk energiecontract en een grootzakelijk energiecontract. Het grootste verschil zit ‘m in het jaarlijkse verbruik van energie. Op basis daarvan wordt bepaald welk contract je nodig hebt. In dit artikel lees je alles over kleinzakelijke en grootzakelijke energie en vertellen we je meer hoe je in beide gevallen het meest scherpe energietarief scoort.

Wat is kleinzakelijke energie?

De meeste MKb’ers en ZZP’ers in Nederland zijn kleinzakelijke energieverbruikers. Sommige MKB’ers doen er goed aan om eens te kijken naar de mogelijkheden van grootzakelijke energie, terwijl zakelijke energie ZZP altijd kleinzakelijke energie betreft. Bij bedrijven met een kleinzakelijk energiecontract moet de aansluitcapaciteit van alle elektriciteitspunten in het pand kleiner dan 3 x 80 Ampère zijn. De aansluiting van het gas moet kleiner dan 40m3 per uur zijn. Bij kleinzakelijke energie betaal je altijd een vast bedrag per maand; een energietarief dat je vooraf met een zakelijke energieleverancier hebt afgesproken. Uiteindelijk krijg je aan het einde van het jaar wat geld terug of moet je bij meer verbruik extra geld betalen. Een ander kenmerk van een kleinzakelijk energiecontract is dat je slechts één factuur krijgt. Bij grootzakelijke energieverbruikers is dit anders.

Wat is grootzakelijke energie?

Bij grootzakelijke energie krijg je namelijk altijd twee facturen: een factuur van het energiebedrijf en een factuur van de netbeheerder. Wat daarbij opvalt, is dat je bij deze vorm van zakelijke energie nooit een vast bedrag per maand betaalt. Je betaalt alleen voor de energie die je verbruikt hebt die maand. Daarom is de hoogte van een zakelijke energierekening bij grootzakelijke energie in de winter vaak totaal anders dan in de zomer. Op die manier weet je precies waar je aan toe bent wat betreft je energiekosten en kom je achteraf niet voor gekke verrassingen te staan. Tot slot moeten de aansluitingen van elektriciteit in het geval van grootzakelijke energie groter zijn dan 3 x 80 Ampère. Ook de gasaansluiting is groter dan 40m3 per uur. 

Hoe weet ik welke vorm zakelijke energie ik nodig heb?

Over het algemeen is het al gauw duidelijk welk energiecontract je nodig hebt binnen je branche. Ben je een zzp’er of eigenaar van een klein bedrijf? Dan is een kleinzakelijk energiecontract de juiste keuze. Bedrijven met grote panden, zoals een groot magazijn of een fabriek, hebben een grootzakelijk energiecontract nodig. Wanneer je niet zeker weet welk energiecontract je nodig hebt, kun je je netbeheerder inschakelen. De netbeheerder kan controleren welke aansluitingen er aanwezig zijn en of er eventueel iets aangepast moet worden. Weet je eenmaal welke aansluiting je hebt dan is het zaak om een passend energiecontract te vinden met een scherp tarief. Dat doe je door een zakelijke energievergelijker te gebruiken. Zo’n vergelijker zoekt op basis van je jaarlijkse energieverbruik en eventueel andere wensen een aantal passende energiedeals. Daaruit kies jij een energiecontract dat het beste bij je bedrijf past. Dit soort vergelijkers zijn onafhankelijk waardoor je nooit extra geld hoeft te betalen. Kortom: dit is dé manier om een goedkoop energiecontract voor je bedrijf te vinden – kleinzakelijk én grootzakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *