Rijden zonder rijbewijs is erg dom en dit is waarom!

Als je nog geen rijbewijs hebt gehaald, mis je de theorie- en praktijkopleiding die je nodig hebt om op de weg te gaan. Hiermee kun je jezelf en de medeweggebruikers in gevaar brengen als je een auto bestuurt. Daarom geldt dit als een verkeersovertreding.

Dit is ook het geval als je wel een rijbewijs hebt, maar je een rijontzegging hebt gekregen en je rijbewijs ingevorderd is vanwege bijvoorbeeld rijden onder invloed of een snelheidsovertreding en je desondanks een auto bestuurt. Verder kan het ook voorkomen dat het rijbewijs ingevorderd is door het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) omdat men een boete niet heeft betaald. Ga je in bovenstaande situaties achter het stuur, dan riskeer je een boete of meer.

Boete voor rijden zonder rijbewijs

Wanneer je aangehouden en op heterdaad betrapt wordt, kun je een boete krijgen. Voor de eerste keer is het bedrag voor deze boete € 340 voor een auto of motor en € 240 voor een snorfiets of bromfiets. Word je voor de tweede keer betrapt, dan is deze boete hoger, namelijk € 340 voor een auto of motor en € 240 voor een snorfiets of bromfiets. Bovendien komt er ook een week voorwaardelijke hechtenis bij. Voorwaardelijk wil zeggen dat er niet direct hechtenis opgelegd wordt, maar wanneer je voor de derde keer betrapt wordt, volgt die hechtenis zeker. Hoe vaker je betrapt wordt, hoe langer de hechtenis zal zijn. Al lijkt het een onschuldig vergrijp, het kan dus behoorlijke consequenties hebben.

Wat kan een advocaat voor je doen?

Wanneer je in een dergelijke situatie terechtkomt, is het verstandig om een advocaat in te schakelen. Word je uitgenodigd voor een Taakstrafzitting OM, dan kan tijdens deze zitting een strafbeschikking worden aangeboden. Het accepteren van deze strafbeschikking leidt echter tot een strafblad. Een advocaat kan in dat geval adviseren, mogelijk kan er in verzet worden gegaan. Er kunnen bijvoorbeeld persoonlijke, verzachtende, omstandigheden worden aangevoerd. In een situatie waar hechtenis dreigt, is het des te meer van belang om een advocaat in te schakelen. Er zijn vaak andere mogelijkheden die kunnen voorkomen dat er tot hechtenis wordt overgegaan.

Conclusie

Denk niet te snel: “het is maar een lichte overtreding”. Je kunt wel degelijk in de problemen komen. Een advocaat heeft hier ervaring mee en het zal altijd lonen om deze in te schakelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *