Slechthorend? Laat je gehoor testen

Steeds meer mensen krijgen naarmate ze ouder worden problemen met hun gehoor. Maar niet iedereen trekt op tijd aan de bel en laat een hoortest doen. Ook is voor veel mensen de drempel om een hoortoestel te gaan dragen nog wat hoog, omdat ze zich schamen. Dit kan echter zeer nadelige gevolgen hebben voor het gehoor op lange termijn. Daarom is het belangrijk dat je zo snel mogelijk je gehoor laat testen als je merkt dat je minder goed hoort, om grotere schade aan het gehoor te beperken.

De kwaliteit van je dagelijks leven wordt minder

Als je slechthorend bent kan dat nadelig uitpakken in het dagelijks leven. Zo kan het bijvoorbeeld gevaarlijk zijn om aan het verkeer deel te nemen, omdat je dan het verkeer om je heen misschien niet goed kunt horen. Dat maakt de kans op verkeersongelukken groter. Ook kan het stressvol zijn voor jou en je omgeving. Je kunt immers gesprekken veel minder goed verstaan en voelt je uiteindelijk bezwaart om steeds te moeten vragen of de ander iets luider kan spreken. Voor de ander kan het gesprek ook minder leuk of constructief zijn als je gesprekspartner steeds zijn/haar stem moet verheffen, dit vergt tenslotte veel energie. En zo zijn er nog veel meer manieren waarop slechthorendheid de kwaliteit van je leven flink kan verminderen.

Een gehoorapparaat

Zodra je merkt dat je gehoor minder goed is dan je van jezelf gewend bent, is het daarom goed om zo snel mogelijk je gehoor te laten testen. Zo weet je meteen hoe slecht je gehoor is en of je wellicht een hoortoestel nodig hebt om je gehoor te ondersteunen. Een hoortoestel klinkt misschien als een grote stap en wellicht vind je het wat genant om er een te moeten dragen. Maar een hoortoestel kan de kwaliteit van je leven verbeteren. Bovendien zijn hoortoestellen tegenwoordig niet meer zo prominent zichtbaar zoals ze voorheen waren. Sterker nog, dankzij de geavanceerde technologie op het gebied van gehoorapparaten lijken ze steeds kleiner te worden. Er zijn hoortoestellen die haast niet zichtbaar zijn omdat ze precies in het oorkanaal passen. Zo kun je genieten van je leven en alles om je heen goed en duidelijk horen zonder dat anderen doorhebben dat je een gehoorapparaat draagt.

Laat je gehoor testen

Je gehoor kun je laten testen door een audicien. Deze neemt bepaalde hoortesten af om samen met jou te kijken hoe je gehoor eraan toe is. Afhankelijk van de uitslag van deze tests kan de audicien een gehoorapparaat aanraden die geschikt is voor jou. Hiervoor kun je naar de winkel gaan, maar je kunt deze tests ook thuis in je eigen veilige omgeving laten afnemen door een audicien aan huis. Dit is een fijne service voor mensen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn of liever niet de deur uit gaan. Een audicien aan huis komt gewoon naar jou toe en geeft je advies op maat, gewoon bij jou thuis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *