Het belang van goede ventilatie!

Duurzaamheid. Het is een trend waar in iedere branche steeds meer naar gestreefd wordt en gaat worden. Zo ook in de bouw. Bijna alle nieuwbouwen woningen worden met oog op duurzaamheid gebouwd en ook bestaande woningen wordt steeds duurzamer gemaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zonnepanelen of waterbesparende apparatuur. Goede ventilatie kan hier echter ook aan bijdragen, mits de juiste ventilatietechniek wordt toegepast uiteraard. Benieuwd welke positieve uitwerking een goede ventilatie kan hebben op de duurzaamheid van een woning? Lees dan snel verder!

Het beperken van vocht

Vocht in huis is een heel bekend fenomeen. Niet alleen het vocht wat ontstaat na het douchen blijft in je huis hangen. Vele verschillende factoren zorgen hiervoor en op het moment dat een huis niet goed geventileerd is zal het vocht wegdrijven een lastige opgaven worden. Met de juiste ventilatietechniek is dit uiteraard zo opgelost maar je moet natuurlijk wel even weten wat deze techniek nu precies inhoudt. Een raam open doen tijdens het drogen van de was of het eten zorgt er al voor dat een hele hoop vocht meteen al naar buiten wordt gevoerd. Helaas is het openzetten van een raam niet altijd mogelijk en dan is in de keuken een afzuigkap een mooie oplossing. Ook moeten kieren goed dicht gekit zijn zodat er geen vocht van buiten naar binnen kan trekken.

Het reguleren van de warmte

Benieuwd welke ventilatie oplossingen er zijn voor het reguleren van warmte? Isoleren is hier een mooi en bekend voorbeeld van. Door goed te isoleren blijven blijft zomers de koele lucht bijvoorbeeld in huis en de warmte licht buitenshuis. In de winter is dit weer precies omgedraaid. Op deze manier hoef je veel minder te stoken of te koelen waardoor een woning dus een stuk duurzamer zal zijn. Lukt het niet om de temperatuur alleen door isolatie te reguleren? Dan heb je altijd nog de ventilatie die je eventueel kan helpen. Samen vormt dit een krachtig duo voor een duurzame woning.

Het verbeteren van de luchtkwaliteit

Een ruimte waar maar weinig lucht bij kan komen heeft een luchtkwaliteit die doorgaans niet gewenst is. Ventilatie is dus een vereiste om de luchtkwaliteit goed te houden. Een goede luchtkwaliteit zorgt er op lange termijn voor dat er minder kans is op ziektes die door een verminderde luchtkwaliteit veroorzaakt kunnen worden of kunnen verergeren zoals astma. Een goede luchtkwaliteit zorgt dus zeker voor een duurzamere leefgebied, zeker ook op langere termijn.